Från puts på varvet till Ulvöregattan på Högakusten. Här visas utvecklingen av vår segelbåt "Magda från Uppsala" samt seglingar och kappseglingar. Hon är en Nordisk familjebåt (NF) Byggd på varv i Danmark. NF är en lättseglad och snabb båt som lämpar sig väl för kappsegling. Många av NF- båtarna i Stockholm har under åren placerat sig med toppresultat i ex.vis Lidingörunt och Granprix i Stockholm, se länk:http://www.gransegel.se/GP10.html. Hälsningar Roger och Helena.

tisdag 31 januari 2012

Veckans ord från "Båtseglarordboken" vecka 5

»Ohoj!» är det vanliga tillropet på sjön, när man vill påkalla uppmärksamhet från ett fartyg, men det brukas icke till ombord på samma fartyg som den ropande befintliga personer; när t. ex. kaptenen vill kalla på styrmannen, ropar han icke: »Styrman ohoj!» utan bara: »Styrman!» Är kaptenen deremot i land och vill ropa efter båt, sker det med »ohoj!» föregånget af fartygets namn, och besvaras med: »Aj, aj!»

tisdag 24 januari 2012

måndag 23 januari 2012

Veckans ord från "Båtseglarordboken"

Babord är den sida af ett fartyg som man har på venster hand, då man står akter ut vänd för öfver. Benämningen härledes från vikingafartygen, som styrdes med en om styrbord akter ut sittande styråra, så att när man stod och handterade denna hade man sin rygg eller »bag» vänd åt den sida, som derföre än i dag af gamla sjömän kallas »bagbord».

Enligt gammal sed är babords sida mindre förnäm än styrbords, så att till exempel på ett till ankars liggande örlogsfartyg lägga båtar till om styrbord när de föra officerare och om babord med underofficerare och manskap. Äfven på yachter brukar man iakttaga en dylik etikett.

Borde kunna få med Conny ombord någon gång..

En jobbarkompis,Conny Kjellberg, seglar mycket och bra.. Oftast i en 606 men nu senast förra veckan i KeyWest med en "Svensk" J 80.


HÄR finns resultaten

söndag 22 januari 2012

Sommarseglingar planeras!

Vi har nu planerat lite av sommarens seglingar, Kristihimmelsfärdshelgen seglar vi ned till Dalarö, 26 maj Ornörunt, 27 maj upp till Sandhamn, Sen blir det småseglingar i Stockholmsskärgård fram till Roslagen Sea Race, från Lidingö till Furusund 15-16 juni. Om sen vädret vill så seglar vi vidare i två juni veckor och utforskar norra Stockholms skärgård.

lördag 21 januari 2012

Kökslådan blir oxå som ny!

Den gamla lacken lossnade fint så på 5 minuter var lådfronten trären.. 400 papper och lack även för den..

Epifanes teaklack blir det nu. Så småningom ska hela inredningen bli struken med halvmatt lack.
Vilken lack tycker ni är bäst ?

Skönt med en lite lugnare vår, i alla fall jämfört med förra våren..

ToDo, Våren 2012
1 Små teakhyllor byggas, lackas o monteras.
2 Roderlager nedre, fixas!
3 Ändra vinkel på fockskenan med plastkilar.
4 Montera två eller fyra nya skotlås för bla suggor.
5 Ny fallbox för codezero fallet.
6 Åtgärda kölen med mera epoxi, slipa spackla o måla botten
7 Nya segelkapell, om priset blir rätt?!
8 Ev ”snabba” MAGDA från Uppsala dekaler på friborden akteröver?

Jag återkommer med en summering av vad som åtgärdades under 2010-2011 !!

torsdag 19 januari 2012

Jag älskar att jobba med teak..


Lättjobbat och stabilt.. Hyllorna klara för minst 7 lager lack ;-)

onsdag 18 januari 2012

Veckans ord från "Båtseglarordboken"




Pockenholz är det bästa träslag för blockskifvar, dotkoppar och dylika småpjeser.

Boken skrevs 1899 av Carl Edvard Smith, född 1843 i Karlskrona, död 1928, var en svensk militär, författare och ledamot av Krigsvetenskapsakademien (1893) och av Kungliga Örlogsmannasällskapet(1890). Smith var utövare av sport och segling vilket präglade hans fritidsintresse vid sidan av det militära i Karlskrona.

Carl Edvard Smith blev sekundlöjtnant vid flottan 1864, löjtnant 1870, kapten 1881, kommendörkapten 1890 och kommendör 1897, var chef för flottans fasta minförsvar 1890-98 och fick avsked 1899. Smith skrev flera böcker om segling och skrev om samma ämne också i Ny Tidning för Idrott, en tidning som var tongivande för segelsport i början av 1900- talet. Smith var även redaktör i flera andra tidningar samt tidvis huvudredaktör i Ny illustrerad tidning åren 1880- till 1883. Carl Smith var en flitig båtkonstruktör och ritade ett stort antal båtar, cirka 650 ritningar är att finna i Sjöhistoriska museets arkiv i Stockholm. Smith var en av de Svenska innovatörer till utvecklingen av kanotseglingen som sport.

Jag kommer att lägga in flera sköna ord med förklaringar kommande veckor. :-)

söndag 15 januari 2012

Lite båtfix på varvet och "Projekt teakhyllor" tar fart igen..

Kollade in lattorna som ligger och väntar på vind i seglen..

Teakbitarna har åkt runt i bilen under sommaren.. men nu fick de den uppmärksamhet som de behövde! Tillkapade,borrade och slipade med 400 papper. Klara för montering. Sedan kommer lacken. Tre hyllor är planerade, en för kikare mm och en för mobiler och annat smått på insidan av skottet vid navigationsbordet. På träskottet mot toaletten finns en missfärgning från gamla bordet, den kommer att gömmas med en smutt liten "bokhylla" Återkommer med flera bilder.




torsdag 12 januari 2012

onsdag 11 januari 2012

söndag 1 januari 2012

Nytt år och längtan efter våren är svår..

Men vi får glädjas över andra platsen i årets pepparkakstävling på BLUR.SE

God fortsättning på nya året och vi ses snart på havet!!